Glycyrrhiza Glabra L. (Meyan), Fabaceae (Baklagiller) ailesine ait, Asya, Avrupa ve Akdeniz havzasında asırlardır yetiştirilen bir bitkidir. Anavatanı Rusya ve Çin olan bu bitki, Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir.
Geleneksel Çin tıbbında meyan kökü, toksin attırıcı ve balgam söktürücü özellikleri nedeniyle kronik öksürük, astım ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca eski Arap tıbbında öksürük kesici ve kabızlık önleyici özellikleriyle yer almıştır.
Meyan kökü genellikle kurutulmuş çay formunda kullanılmaktadır. Türkiye’nin Çukurova yöresinde kökün kaynatılmasıyla hazırlanan meyan şerbeti, tatlı ve serinletici bir içecek olarak öne çıkar.
Meyan kökü, içeriğindeki glisirizin, triterpen, saponinler ve flavonoidler sayesinde anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu bileşenler sayesinde solunum yolu tahrişine iyi gelir, bakteriyel ve viral enfeksiyonların etkisini azaltır.
Meyan kökünün ciltte iltihap, sivilce, egzama ve kaşıntıları yatıştırdığı kanıtlanmıştır. Serum, maske ve nemlendiricilerde kullanılarak cilt aydınlatıcı, anti-aging ve nemlendirici etkiler sağlar. Saç derisini nemli tutarak kuru saçlarda deri dökülmesini önler.
Serotonin geri emilimini önleyici etkisiyle hafif ve orta şiddette depresyonlarda faydalıdır. Stresle başa çıkmada ve anksiyete tetikleyici durumlarda yatıştırıcı bir rol oynar.
Meyan kökü, antioksidan, antiviral ve anti-inflamatuar bileşenleri sayesinde geçmişten günümüze çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde etkili bir bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.